Προσχέδιο Εσωτ. Κανονισμού

Απαιτείται έγκριση από τη Γενική Συνέλευση 

Άρθρο 1. Είσοδος μελών στο Συνεταιρισμό

Είσοδος μελών ως καταναλωτών στο Συνεταιρισμό

Η διαδικασία εγγραφής νέων μελών είναι η ακόλουθη: 

Για όσους ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο Συνεταιρισμό, διοργανώνονται ενημερωτικές συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα και με τις αιτήσεις εγγραφής.  Στις συναντήσεις αυτές εξηγείται η φιλοσοφία, οι στόχοι και ο τρόπος λειτουργίας του Συνεταιρισμού. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο συνεταιριστής εγγράφεται και παίρνει αντίγραφο του καταστατικού και του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας σε ψηφιακή μορφή, ενημερωτικό έντυπο/α σχετικό/α με το συνεργατισμό και την κάρτα μέλους, η οποία θα είναι απαραίτητη για τις προνομιακές αγορές αγαθών και υπηρεσιών από το συνεταιρισμό. Το καταστατικό και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας διατίθενται και σε έντυπη μορφή.

Ο συνεταιρισμός διοργανώνει επίσης επιμορφωτικές και ενημερωτικές συναντήσεις για τα μέλη αλλά και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, πάνω σε θέματα σχετικά με τους σκοπούς του Συνεταιρισμού. Οι «εισηγητές/εισηγήτριες» θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Σε περίπτωση που κάποιος/κάποια εισηγητής/εισηγήτρια καλεστεί από άλλη πόλη ή άλλη χώρα θα πρέπει να καλυφθεί το κόστος μετακίνησης και διαμονής-διατροφής. Το κόστος αυτό θα μπορεί να καλύπτεται από συμβολική οικονομική συμμετοχή των συμμετεχόντων ή από άλλους πόρους του συνεταιρισμού.

Τα μέλη, μεμονωμένα ή σε συνεργασία μεταξύ τους ή με τη συμμετοχή τους σε ομάδες εργασίας και επιτροπές που δημιουργεί ο συνεταιρισμός, φροντίζουν να διαμορφώνουν πολιτικές, να προωθούν την θετική εικόνα του συνεταιρισμού και να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας νέας ηθικής με βάση τις συνεταιριστικές αρχές και την αληθινή έννοια της εντιμότητας και της αλληλεγγύης.

 

Είσοδος παραγωγού ως μέλος του Συνεταιρισμού

Βασική αρχή του Συνεταιρισμού είναι η απευθείας συνεργασία με μικρούς και μεσαίους ντόπιους παραγωγούς, προμηθευτές που είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν μαζί μας στην κατεύθυνση της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, σπάζοντας την δικτατορία των πολυεθνικών στη διατροφική αλυσίδα, όπως αυτή αποτυπώνεται, για παράδειγμα, στους πακεταρισμένους σπόρους, την αλόγιστη χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων κλπ.

Η Ομάδα Επικοινωνίας αλλά και απλά μέλη έρχονται σε επαφή με τους παραγωγούς που κρίνεται σκόπιμο να ενταχθούν στον συνεταιρισμό, λόγω της συμπληρωματικότητας των προϊόντων που παράγουν, και εισηγούνται στη ΓΣ για τον/την κάθε παραγωγό με τον/την οποίο/α συναντιούνται. Το Δ.Σ. μετά την απόφαση της ΓΣ, αποφασίζει με ποιους παραγωγούς θα συνεργαστεί ο Συνεταιρισμός, την πολιτική οικονομικής συνεργασίας μαζί τους, τις ποσότητες προϊόντων που θα προμηθεύεται από κάθε παραγωγό καθώς και τις τιμές αγοράς και πώλησης.

Στον Συνεταιρισμό γίνονται δεκτοί παραγωγοί ως μέλη με την ιδιότητά τους ως καταναλωτές. Η εγγραφή τους στο μητρώο προμηθευτών γίνεται με την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του συνεταιρισμού ως τόπο συνάντησης με σκοπό την έντιμη και ηθική συναλλαγή μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών και ειδικότερα ότι: 

  1. τα μέλη που διαθέτουν προϊόντα μέσω του συνεταιρισμού δεν είναι ανταγωνιστές, αλλά συνεταίροι και συνεργάτες που διατηρούν και αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνη, αλληλεγγύης και συναδελφικότητας.
  2. ο συνεταιρισμός δεν είναι ένας ακόμη πελάτης ή ένα σημείο χονδρικής πώλησης. Είναι το μοναδικό σημείο χονδρικής πώλησης  των προϊόντων που διαθέτει ο παραγωγός στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Γι’ αυτό, μετά την εγγραφή του στον συνεταιρισμό, ο παραγωγός οφείλει να ενημερώσει τους πελάτες του, που αποτελούν σημεία πώλησης σε οποιαδήποτε πόλη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ότι θα εξυπηρετούνται μέσω του συνεταιρισμού
  3. τα μέλη οφείλουν να προμηθεύονται τα προϊόντα που δεν παράγουν από τον συνεταιρισμό
  4. οι παραγωγοί - μέλη οφείλουν να αγοράσουν τις συνεταιριστικές μερίδες τους μέσα σε διάστημα ενός έτους. Οι μερίδες μπορεί να αγοραστούν είτε με την καταβολή χρημάτων είτε με την προσκόμιση προϊόντων ίσης αξίας χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ.
  5. οι παραγωγοί οφείλουν να ενημερώνονται για τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών - μελών και να προσαρμόζουν το πρόγραμμα παραγωγής τους ώστε να εξασφαλίζουν επάρκεια προϊόντων, αποφεύγοντας την υπερπαραγωγή ποσοτήτων που δεν μπορούν να απορροφηθούν.

Το ΔΣ αποφασίζει την εγγραφή και τη διατήρηση των μελών – παραγωγών στο μητρώο προμηθευτών λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, δίνοντας, επίσης, ιδιαίτερη σημασία στη συνεισφορά των μελών – παραγωγών στην κεφαλαιακή επάρκεια του συνεταιρισμού και ειδικότερα στον αριθμό των μερίδων που κατέχουν και στη διάθεσή τους να υπάρχουν σχέσεις ισοτιμίας μεταξύ των μελών - παραγωγών.

 

Είσοδος άλλων συνεταιρισμών ή Νομικών προσώπων στο Συνεταιρισμό

Στον Συνεταιρισμό μπορούν να εγγράφονται άλλοι συνεταιρισμοί ή Νομικά πρόσωπα είτε με δική τους αίτηση, η οποία εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση ή μετά από απόφαση της ΓΣ του Συνεταιρισμού την οποία υλοποιεί το ΔΣ. Και στις δύο περιπτώσεις εξετάζονται τα εξής:

  1. Αν ο υποψήφιος ως μέλος συνεταιρισμός διαθέτει προϊόντα συμπληρωματικά σε αυτά που διαχειρίζεται ήδη ο συνεταιρισμός καταναλωτών.
  2. Αν η εγγραφή του συνεταιρισμού ή του Νομικού προσώπου συμβάλλει στην πραγμάτωση των στόχων και της στρατηγικής του συνεταιρισμού
  3. Αν διασφαλίζονται τα συμφέροντα όλων των μελών 
  4. Αν γίνονται σεβαστές οι αρχές και οι αξίες λειτουργίας του Συνεταιρισμού

Άλλοι συνεταιρισμοί ή Νομικά πρόσωπα γίνονται δεκτά με την προϋπόθεση ότι συμβάλουν στην κεφαλαιακή επάρκεια του συνεταιρισμού και ειδικότερα στον αριθμό των μερίδων που προτίθενται να αγοράσουν και στη διάθεσή τους να υπάρχουν σχέσεις ισοτιμίας μεταξύ των νομικών προσώπων.



Άρθρο 2. Κριτήρια εισαγωγής προϊόντων στον συνεταιρισμό

  1. Οι παραγωγοί - μέλη οφείλουν να αναπτύξουν συστήματα ελέγχου, πρώτα για τα δικά τους προϊόντα και ύστερα για τα προϊόντα όλων των συναδέλφων. Η ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου δεν γίνεται για να αποκλειστούν ή να απαγορευτούν προϊόντα, αλλά για να προαχθεί και να βελτιωθεί η ποιότητα χάριν των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.
  2. Τα κριτήρια ελέγχου χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: 
    • Στα γενικά κριτήρια που δίνουν τη γενική κατεύθυνση προς τον οικολογικό τρόπο παραγωγής, μεταποίησης και χειροτεχνίας χωρίς όμως να αποσκοπούν στον αποκλεισμό των παραγωγών που παρεκκλίνουν. Περισσότερο αποσκοπούν στο να ωθήσουν και να υποστηρίξουν μικρούς παραγωγούς της υπαίθρου να κατευθυνθούν προς οικολογικές καλλιεργητικές πρακτικές και οικολογικό τρόπο παραγωγής προϊόντων μεταποίησης, ώστε να μπορούν να γίνουν μέλη του συνεταιρισμού.
    • Στα εξειδικευμένα για κάθε μεμονωμένο αγροτικό προϊόν ή προϊόν μεταποίησης. Αυτά αναπτύσσονται σταδιακά και παράλληλα με τον εμπλουτισμό των προϊόντων που διακινεί ο συνεταιρισμός. Στο Παράρτημα καταχωρούνται κάποια αρχικά κριτήρια.
  3. Ο συνεταιρισμός δεν απαιτεί κάποια επίσημη πιστοποίηση του τρόπου παραγωγής καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στους συνεταιριστές παραγωγούς και καταναλωτές βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία. 
  4. Για τη διασφάλιση της ποιότητας θα διενεργούνται επιτόπιες επισκέψεις στα αγροκτήματα και στα εργαστήρια / οικοτεχνίες  καθώς και δειγματοληπτικές εργαστηριακές αναλύσεις σε συνεργασία με εργαστήριο χημικών – μικροβιολογικών αναλύσεων, που θα επιλεγεί με διαφανή και ανοικτή διαδικασία. 
  5. Τα προϊόντα των βιολογικά πιστοποιημένων παραγωγών και μεταποιητών εκτίθενται σε διαφορετικά σημεία του καταστήματος. 



Άρθρο 3. Ομάδες εργασίας

Για την καλύτερη λειτουργία του Συνεταιρισμού συγκροτούνται και λειτουργούν ομάδες εργασίας με συγκεκριμένο αντικείμενο η καθεμιά.

Οι ομάδες εργασίας λειτουργούν συμβουλευτικά και εισηγητικά προς τις αρμοδιότητες της γενικής συνέλευσης (ΓΣ). Την τελική ευθύνη των αποφάσεων σε αυτές  έχει η Γ.Σ. όπως ορίζεται στο καταστατικό. Σε πρώτη φάση ιδρύονται οι εξής ομάδες:

  1. Ομάδα Προμηθειών, αξιολόγησης του οικολογικού χαρακτήρα παραγωγών & προϊόντων και Διανομής, υπεύθυνη για τις παραγγελίες/ e-shop καθώς και για τη διεκπεραίωση των παραγγελιών.
  2. Ομάδα Λειτουργίας Καταστήματος, υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία της αποθήκης/ καταστήματος.
  3. Ομάδα Διανομής, υπεύθυνη για τη διανομή προϊόντων σε σημεία πώλησης και της αποστολής μέσω e-shop
  4. Ομάδα Επικοινωνίας, υπεύθυνη για την ψηφιακή οργάνωση , την ενημέρωση των μελών, την προσέλκυση νέων μελών (καταναλωτών, παραγωγών και νομικών προσώπων) και τη δημοσιοποίηση των δράσεων του Συνεταιρισμού. 
  5. Ομάδα Χώρου, υπεύθυνη για τις εργασίες διαμόρφωσης και συντήρησης του καταστήματος.
  6. Ομάδα Αλληλεγγύης, υπεύθυνη για την κοινωνικοποίηση και τις παράλληλες δράσεις του Συνεταιρισμού, πέραν της εμπορικής του δραστηριότητας.

Στις Ομάδες εργασίας δύνανται να συμμετέχουν και βοηθητικά μέλη με απόφαση της ΓΣ, τα οποία αναλαμβάνουν συγκεκριμένα καθήκοντα που ορίζονται από τη ΓΣ.  Τα βοηθητικά μέλη παύουν να είναι μέλη των ΟΕ όταν ολοκληρωθεί το έργο τους.

Η ΓΣ μπορεί με απόφασή της να δημιουργεί συμπληρωματικές και προσωρινές Ομάδες εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούνται. Η λειτουργία των προσωρινών Ομάδων εργασίας παύει όταν ολοκληρωθεί το έργο που τους έχει ανατεθεί από τη ΓΣ. Το έργο των προσωρινών ομάδων κρίνεται επίσης από τη ΓΣ

Οι παραπάνω ομάδες μαζί με το ΔΣ, συγκροτούν την διαχειριστική συνέλευση του συνεταιρισμού που λαμβάνει χώρα τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, με πρακτικά τα οποία είναι στην διάθεση κάθε συνεταιριστή και ανακοινώνονται από την ομάδα επικοινωνίας.

Ο συνεταιρισμός και οι Ομάδες εργασίας δίνουν προτεραιότητα, όταν απαιτείται συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, στη συνεργασία με συλλογικά εγχειρήματα.

 Η θητεία των Ομάδων Εργασίας ξεκινάει με την εκλογή κάθε νέου ΔΣ και λήγει μαζί του.

 

Ομάδα Προμηθειών, αξιολόγησης του οικολογικού χαρακτήρα παραγωγών & προϊόντων

Διαμορφώνεται σύστημα διαρκούς αξιολόγησης των τιμών, της ποιότητας και του περιβάλλοντος των εγκαταστάσεων του Συνεταιρισμού με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τους αγοραστές και με προσωπικές συζητήσεις με τους συνεταιριστές.
Η ποιότητα των προϊόντων διασφαλίζεται με έλεγχο των παραγωγών στα μητρώα των σχετικών φορέων ή δειγματοληπτικούς ελέγχους ή με αναλύσεις όταν απαιτείται και στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό ή με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ανάλογα με την κατηγορία των προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί θα πρέπει να τηρούν τη νομοθεσία που είναι σχετική με το είδος των προϊόντων που παράγουν.

Η Ομάδα Προμηθειών, αξιολόγησης του οικολογικού χαρακτήρα παραγωγών & προϊόντων και Διανομής έχει τις εξής αρμοδιότητες:

  • Ελέγχει το βιβλίο παρατηρήσεων των εργαζομένων, το βιβλίο παραπόνων των πελατών και το βιβλίο παραπόνων των προμηθευτών.
  • Φροντίζει να διατίθενται προϊόντα στο πρατήριο που δεν είναι διαθέσιμα από τους παραγωγούς του συνεταιρισμού.
  • Η Ομάδα Εργασίας θα  φροντίζει για την οικολογική ταυτότητα των προϊόντων του συνεταιρισμού βάση του κανονισμού κριτηρίων εισαγωγής προϊόντων. 
  • είναι υπεύθυνη για την απογραφή των παραγωγών και των προϊόντων τους. Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ δεν αντανακλούν την ακριβή εικόνα των καλλιεργειών του παραγωγού και για αυτό η έλλειψη τους δεν είναι λόγος αποκλεισμού παραγωγών και προϊόντων. Όσοι παραγωγοί κάνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι υποχρεωμένοι να τις αποστείλουν στην επιτροπή, κάθε καλλιεργητική χρονιά. Όσοι παραγωγοί δεν κάνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ για το σύνολο ή για κάποια προϊόντα τους θα πρέπει να αποστείλουν δήλωση  που θα περιέχει αριθμό τεμαχίου, πρόχειρο τοπογραφικό, εκτίμηση των ποσοτήτων παραγωγής και αναλυτικά τον τρόπο και τον τόπο παραγωγής των προϊόντων (κάθε καλλιεργητική χρονιά).
  • Σε περίπτωση αμφιβολίας η επιτροπή μπορεί να κάνει επιτόπιους ελέγχους στα χωράφια των παραγωγών, αλλά και στους χώρους αποθήκευσης των προϊόντων τους (ώστε να αποφευχθούν και φαινόμενα κρυμμένης εμπορίας).
  • Αν κριθεί σκόπιμο, κάνει δειγματοληπτικούς, επιτόπιους και χημικούς ελέγχους, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρία με την οποία θα συνεργαστεί ο συνεταιρισμός μετά από διαφανή διαδικασία. 
  • Εφόσον βρεθεί ανάλυση θετική σε επιμολύνσεις, επικίνδυνες απαγορευμένες ουσίες, χημικά λιπάσματα το κόστος της αναλαμβάνει ο ελεγχόμενος παραγωγός.
  • Ενημερώνει το ΔΣ και τη ΓΣ του συνεταιρισμού για περιπτώσεις προϊόντων και παραγωγών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές του κανονισμού κριτηρίων εισαγωγής προϊόντων για να εφαρμόζονται οι προβλέψεις του καταστατικού του συνεταιρισμού.
  • Εκτός από τα κριτήρια οικολογικής παραγωγής θα συνεκτιμώνται και κριτήρια που σχετίζονται με τις εργασιακές συνθήκες καθώς και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας (αγροκτήματα και εργαστήρια / οικοτεχνίες).
  • Προτεραιότητα δίνεται στα τοπικά προϊόντα, ώστε να μην αυξάνεται η τιμή τους καθώς και το οικολογικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, εξαιτίας της μεταφοράς τους από μεγάλες αποστάσεις
  • Για όλα τα προϊόντα ισχύουν οι κανόνες συσκευασίας, εμπορίας και διακίνησης που κωδικοποιούνται στην Υ.Α. 91354/2017: Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ B 2983 - 30.08.2017  και σε άλλες σχετικές διατάξεις.
  • Μεγάλη σημασία δίνεται στην συσκευασία των προϊόντων. Οι συσκευασίες πρέπει να είναι σύμφωνες με τους κανόνες του ΕΦΕΤ, της παραπάνω ΥΑ (καθώς και των σχετικών διατάξεων) και να έχουν κατά την παρασκευή τους το χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα. Θα διερευνηθεί και η δυνατότητα κατάργησης της πλαστικής σακούλας από την λιανική πώληση των προϊόντων από το πρατήριο και αντικατάστασής της από οικολογικότερους τρόπους μεταφοράς.
  • Η τιμή εισαγωγής του κάθε προϊόντος στο κατάστημα καθορίζεται μόνο από τον παραγωγό του και θα πρέπει να είναι μια δίκαια τιμή. Έχοντας υπόψη τους σκοπούς του συνεταιρισμού, ο κάθε παραγωγός θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην τιμολόγηση των προϊόντων του.  Δεν συνάδουν με το πνεύμα του συνεταιρισμού πρακτικές υπερβολικού κέρδους.  Η τιμή που εισάγει ο παραγωγός το προϊόν του στο πρατήριο υπολογίζεται μόνο από δύο παράγοντες: κόστος παραγωγής-εργασίας, λογικό-δίκαιο κέρδος. Δεν επιτρέπεται να υπολογίζεται επιπλέον στην τιμή και τρίτος παράγοντας, όπως το κέρδος του μεσάζοντα (που πιθανά να θέλει να οικειοποιηθεί ο ίδιος ο παραγωγός). Σε μια τέτοια περίπτωση η τιμή πώλησης του προϊόντος από το πρατήριο θα είναι ιδιαίτερα υψηλή, μη ανταγωνιστική και πιθανώς απρόσιτη για τους περισσότερους καταναλωτές. Όταν διαπιστωθούν πρακτικές αισχροκέρδειας η Ομάδα Λειτουργίας Καταστήματος εισάγει το θέμα στη Γενική Συνέλευση, η οποία λαμβάνει μέτρα που περιλαμβάνουν τον περιορισμό της προμήθειας προϊόντων από τον συγκεκριμένο παραγωγό ή ακόμη και τη διαγραφή του.
  • Οποιοδήποτε προϊόν αποφασίζεται να μπει στο ράφι του συνεταιρισμού θα πρέπει να προέρχεται από προμηθευτή που θα είναι οπωσδήποτε μέλος του συνεταιρισμού.
  • Η Ομάδα Εργασίας θα εισηγείται στο ΔΣ τη συνεργασία με φορείς fair trade, για είδη που δεν παράγονται στην Ελλάδα (π.χ. καφές, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, κακάο, πράσινο τσάι, κανέλα κλπ).
  • Σε κάθε προϊόν θα επιδιωχθεί να υπάρχουν περισσότεροι από ένας προμηθευτές του, μέλη του συνεταιρισμού, ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη αντιστοιχία μεταξύ ποιότητας και τιμής προς όφελος του καταναλωτή. Δεν τίθενται όρια και περιορισμοί στις εγγραφές νέων παραγωγών, αρκεί να πληρούνται τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στο καταστατικό και στον κανονισμό λειτουργίας.
  • Δεν επιτρέπονται προϊόντα, ακόμη και οικολογικά, που προέρχονται από πρόσωπο που τα εμπορεύεται. Ο μεσάζοντας-έμπορος αποκλείεται από το συνεταιρισμό με την ιδιότητα του μέλους παραγωγού (μπορεί να είναι μέλος μόνο ως καταναλωτής).

 

Ομάδα Λειτουργίας Καταστήματος

  1. Τις ώρες και τις ημέρες λειτουργίας του καταστήματος στο χώρο βρίσκεται τουλάχιστον ένα μέλος της Ομάδας Λειτουργίας του Καταστήματος που είναι ταυτόχρονα μέλος του Δ.Σ. ή μέλος που έχει εξουσιοδοτηθεί από το Δ.Σ.,  υπεύθυνο για τη λειτουργία του καταστήματος και την παρακολούθηση του ταμείου.
  2. Όλα τα προϊόντα που διακινούνται καθημερινά καταγράφονται χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά. Στο τέλος κάθε εβδομάδας γίνεται πρόχειρη απογραφή της αποθήκης από τις Ομάδες Λειτουργίας - Προμηθειών, που διασταυρώνουν τις ποσότητες με την καταγραφή των πωλήσεων και φροντίζει για την αναγκαία ανατροφοδότηση της αποθήκης/ καταστήματος.
  3. Η Ομάδα ελέγχει το ημερολόγιο των ημερήσιων δελτίων παραλαβής εμπορευμάτων που τηρεί ο συνεταιρισμός, την καταγραφή των ελλείψεων, και τον κατάλογο πληρωμών των παραγωγών
  4. Ενημερώνεται από την Ομάδα Αξιολόγησης για  πιθανές παρατηρήσεις από τους εργαζομένους, παράπονα πελατών ή προμηθευτών.
  5. Ασκεί έλεγχο στην ποιότητα των προϊόντων και ιδιαίτερα στις ημερομηνίες λήξης, την επάρκεια και την ποικιλία των προϊόντων στο κατάστημα, τις τιμές αγοράς από τους παραγωγούς, και επεμβαίνει διορθώνοντας όπου χρειάζεται τη λειτουργία του καταστήματος. 
  6. Οι τιμές λιανικής πώλησης θα περιέχουν ένα ποσοστό «λογικού κέρδους» επί των τιμών παραγωγού (συνυπολογίζονται τα πιθανά μεταφορικά). Το ποσοστό κέρδους θα ποικίλει ανά κατηγορία προϊόντων, ανάλογα με την εμπορευσιμότητά τους και την εκάστοτε πολιτική προώθησης που θα ακολουθεί ο συνεταιρισμός.  Σε ίδιο προϊόν από διαφορετικούς παραγωγούς θα υπάρχει ίδιο ποσοστό κέρδους.
  7. Στο τέλος κάθε βάρδιας γίνεται καταμέτρηση των χρημάτων και σημειώνεται το ποσό της είσπραξης. Η επόμενη βάρδια της ίδιας μέρας στην έναρξή της καταμετρά το ταμείο και επιβεβαιώνει την καταγραφή της προηγούμενης βάρδιας. Στο τέλος της ημέρας τα χρήματα παραδίδονται στον/στην ταμία ή κατατίθενται στο λογαριασμό του Συνεταιρισμού. 

 

Ομάδα Διανομής. 

Είναι υπεύθυνη για:

τη διανομή προϊόντων σε σημεία πώλησης και της αποστολής τους σε πελάτες που κάνουν παραγγελίες μέσω e-shop.

την οργάνωση  προγράμματος Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας, τη δημιουργία των καλαθιών σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα παραγωγούς, καθώς και την παράδοσή τους στα συμβεβλημένα νοικοκυριά

 

Ομάδα Επικοινωνίας

Η Ομάδα Επικοινωνίας δημιουργεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων παραγωγών η οποία είναι στη διάθεση τόσο των μελών του συνεταιρισμού όσο και άλλων συνεταιρισμών. 

Φροντίζει για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών μέσων προβολής του Συνεταιρισμού (πλατφόρμα e-shop, website, social media)

 

Ομάδα Χώρου

Είναι υπεύθυνη για:

  • τις εργασίες διαμόρφωσης και συντήρησης του καταστήματος
  • τη συντήρηση του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς
  • την τήρηση των συνθηκών ασφαλείας και υγιεινής
  • τη συνεργασία με παρόχους ενέργειας (κατά προτίμηση Ενεργειακές Κοινότητες) ώστε να διασφαλίζεται η πιο οικονομική και περιβαλλοντικά φιλική χρήση της ενέργειας
  • την ασφαλή διάθεση των απορριπτόμενων προϊόντων 

 

Ομάδα Αλληλεγγύης

Ο Συνεταιρισμός μπορεί να διαθέτει επίσης καλάθια προϊόντων για αλληλεγγύη και υποστήριξη ανέργων, απεργών και άλλων κατηγοριών ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, ανάλογα με τις δυνατότητές του. 

Υπεύθυνη για τη λήψη των τελικών αποφάσεων είναι η γενική συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει και πότε ο συνεταιρισμός θα είναι σε οικονομική θέση να παρέχει τέτοιου είδους προσφορές.

 

Άρθρο 4. Τροποποίηση του κανονισμού

Ο παρών κανονισμός μπορεί να τροποποιηθεί από τη Γενική Συνέλευση 

Παράρτημα

Κριτήρια για ομάδες προϊόντων 

Προϊόντα Καλλιέργειας

  • Η γη θα πρέπει να καλλιεργείτε σύμφωνα με τις αρχές των παρακάτω καλλιεργητικών πρακτικών, που αποτελούν Οικολογικό τρόπο καλλιέργειας: βιολογική, ολοκληρωμένη διαχείρισης, βιοδυναμική, αναγεννητική και φυσική καλλιέργεια (καθώς και οι συνδυασμοί τους).
  • Ο Συνεταιρισμός στηρίζει το διεθνές κίνημα για την διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών και σπόρων. Δεν συμφωνεί με την καλλιέργεια των εργαστηριακών υβριδίων που αποτελούν και πατέντες διάφορων πολυεθνικών, τόσο για λόγους πολιτικής ηθικής όσο και εξάρτησης των γεωργών από τις βιομηχανίες σπόρων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Προτείνει την καλλιέργεια με παραδοσιακές ποικιλίες και σπόρους, αλλά κατανοεί και δεν αποκλείει τους παραγωγούς που χρησιμοποιούν εργαστηριακά υβρίδια. Δεν δέχεται προϊόντα από μεταλλαγμένους σπόρους, αφού η χρήση τους μπορεί να έχει απρόβλεπτες και καταστρεπτικές επιπτώσεις για το οικοσύστημα και τον άνθρωπο.
  • Τα προϊόντα που δεν διατίθενται φρέσκα, αλλά αποθηκεύονται, θα πρέπει να ακολουθούν οικολογικές μεθόδους αποθήκευσης. Δεν επιτρέπονται προϊόντα (ακόμη και οικολογικά), που για την αποθήκευσή και τη συντήρησή τους έχουν χρησιμοποιηθεί επικίνδυνες ουσίες.
  • Δεν επιτρέπονται προϊόντα που συλλέγονται από την φύση. Ο συνεταιρισμός θα δέχεται προϊόντα συλλογής από την φύση μόνο όταν δεν υπάρχουν αντίστοιχα οικολογικής καλλιέργειας. Στην περίπτωση αυτή θα ζητείται η συλλογή να μην προέρχεται από προστατευόμενες περιοχές (Natura κλπ), να είναι αειφορική  και θα απαιτείται άδεια από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα για την εμπορία.
  • Οι Κατηγορίες καλλιέργειας που χαρακτηρίζουν κάποιο προϊόν θα πρέπει να αναγράφονται σε αυτό, όπως:
    • Βιολογικής καλλιέργειας (απαιτείται πιστοποίηση)
    • Φυσικής καλλιέργειας (καμία επέμβαση λίπανσης και φυτοπροστασίας από έντομα και ασθένειες)
    • Βιοδυναμικής καλλιέργειας
    • Καλλιέργεια χωρίς επικίνδυνα συμβατικά και αγροχημικά πρόσθετα. (αφορά την μη πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια)

 

Ελαιόλαδο

  • Θα πρέπει η σύνθλιψη της ελιάς να γίνεται μόνο με μηχανικές μεθόδους.
  • Να είναι εξαιρετικά παρθένο (οξύτητα <0,8).
  • Να είναι ψυχρής σύνθλιψης
  • Να αναφέρεται η ημερομηνία παραγωγής και όχι μόνο η ημερομηνία συσκευασίας.

 

Κτηνοτροφικά προϊόντα

Τα κτηνοτροφικά προϊόντα που προέρχονται από ζώα ελευθέρας βοσκής θα πρέπει να είναι ασφαλή. Οι περιοχές βόσκησης θα πρέπει να ελέγχονται ώστε να μην είναι ρυπογόνες και τοξικές περιοχές.

Τα σταβλισμένα ζώα θα πρέπει να τρέφονται με οικολογικές τροφές. Αποκλείονται προϊόντα που προέρχονται από ζώα που έχουν ταϊστεί με μεταλλαγμένες τροφές.

Δεν γίνονται αποδεκτά προϊόντα (ακόμη και οικολογικά) που προέρχονται από ζώα που έχουν πάρει αντιβιοτικά.

Προτιμώνται προϊόντα που προέρχονται από ντόπιες ράτσες ζώων.

 

Μελισσοκομικά

Στην παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων πρέπει να αποφεύγονται οι ρυπασμένες-τοξικές περιοχές, καθώς και οι συμβατικές καλλιέργειες αμυγδαλιάς, βαμβακιού, ηλίανθου κλπ.

Σε περιπτώσεις ελαττωμένης μελιτοφορίας πρέπει να αφήνονται ικανά αποθέματα γύρης και μελιού και να μην ταΐζονται τα μελίσσια π.χ. με ζάχαρη.

Οι ασθένειες και οι εχθροί πρέπει να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά με οικολογικές μεθόδους.

 

Προϊόντα μεταποίησης

  • Όλα τα προϊόντα μεταποίησης θα πρέπει να παράγονται από οικολογικές πρώτες ύλες και με οικολογικές μεθόδους παρασκευής. Τα εργαστήρια μεταποίησης θα πρέπει να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς και τους περιβαλλοντικούς κανόνες για την μη μόλυνση του περιβάλλοντος.
  • Σε προϊόντα που χρησιμοποιείται ζάχαρη θα πρέπει να είναι οικολογική. Προτείνεται η αποφυγή της άσπρης ζάχαρης και η χρήση πιο υγιεινών γλυκαντικών (στέβια, μαύρη ζάχαρη κλπ).
  • Δεν επιτρέπονται πρώτες ύλες (ακόμη και οικολογικές) που προέρχονται από αποψίλωση δασών (π.χ. φοινικέλαιο κλπ).
  • Οι συσκευασίες θα πρέπει να είναι κατάλληλες για τροφή και ανακυκλώσιμες. Προτείνεται συσκευασία από γυαλί, χαρτί και πλαστικό pet (όταν δεν μπορεί να αποφευχθεί το πλαστικό).
  • Όλα τα προϊόντα μεταποίησης θα πρέπει να τηρούν τουλάχιστον τις προδιαγραφές τις βιολογικής γεωργίας. Η αναφορά αυτή αφορά κυρίως τα μη πιστοποιημένα προϊόντα μεταποίησης.   Όσα προϊόντα και πρώτες ύλες δεν είναι πιστοποιημένα θα πρέπει οι παραγωγοί τους να αποδεικνύουν την οικολογικότητά τους με παραστατικά αγορών. Προτείνεται για τους μεταποιητές να αγοράζουν πρώτες ύλες (εφόσον υπάρχουν) από άλλα μέλη του συνεταιρισμού εξασφαλίζοντας έτσι την οικολογικότητα των μεταποιημένων προϊόντων τους και στηρίζοντας έμπρακτα την συνεργασία μεταξύ των μελών.